Geschiedenis

De geschiedenis van moskee Arrahman.

Tot 1982 had de Marokkaanse gemeenschap van Bredase moslims geen beschikking over een eigen gebedsruimte. De vroegere gastarbeiders verrichtten hun dagelijkse gebeden in de pensions waar ze in groepjes van zes tot tien personen verbleven. Voor belangrijke islamitische feestdagen of tijdens de Ramadanperiode werd een beroep gedaan op een kerk aan het Pastoor Pottersplein, waar men gebruik mocht maken van een ruimte voor het gebedsdiensten. Daarnaast werd soms gebruik gemaakt van een buurthuis in Heusdenhout. Ook het centrum voor Buitenlandse Werknemers aan de J.F. Kennedylaan stelde ruimte beschikbaar voor dit doel.

Vanaf 1982 werd een gebedsruimte met de Turkse gemeenschap gedeeld. De huidige Turkse moskee in de Brouwerijstraat bood jarenlang plaats voor twee gebedsruimtes onder één dak. Door de groei van beide gemeenschappen werd de ruimte steeds krapper en besloten de Marokkaanse moskeebezoekers te verhuizen naar een ander gebouw.

Hiervoor werd in 1993 de voormalige kleuterschool in de Archimedesstraat aangekocht. Deze bestond in eerste instantie uit drie klaslokalen die een paar jaar lang als gebedsruimte werden gebruikt. Al meteen bleek dat de beschikbare ruimte te klein was. Bovendien deed het onpraktische karakter van drie gescheiden ruimtes en de toename van het aantal bezoekers de behoefte aan een grotere ruimte ontstaan. Daarom werd besloten om een groter gebouw te bouwen. Hiervoor werd een inzamelingsactie onder de gemeenschap gehouden. Het huidige gebouw van moskee Arrahman werd geopend in 1999.

De grote meerderheid van de moskeebezoekers bestaat uit Marrokkanen, maar qua etnische samenstelling is de gemeenschap van deze moskee zeer gevarieerd. Dus ook leden van andere islamitische gemeenschappen kunnen gebruik maken van deze moskee.

De moskee wordt volledig door vrijwilligers bestuurd en beheerd. De diverse werkzaamheden in en om de moskee worden allemaal vrijwillig verricht.

 

 

 

Terug